Känner du till stoppsträckan för din bil?

 Att veta hur lång tid det tar för din bil att gå sönder egendom är viktig information att ha. Bromssträckan påverkas av körvanor, körhastighet, väderförhållanden och typ av fordon.


Den här artikeln kommer att titta på vilka faktorer som påverkar bromssträckan och förse dig med ett stoppdistansdiagram så att du kan vara mer informerad om saken!

Vad är stoppsträcka?

Det är enkelt att beräkna stoppsträcka. Du tar hastigheten du kör och multiplicerar den med hur många fot du går på en sekund. Siffran du får är den totala stoppsträckan för din bil.

Till exempel, att köra en bil i 60 miles per timme (mph) i 100 ft skulle vara lika med 600 ft eller 0,15 mi innan den stannade helt.

Men att din bil stannar är inte det enda du måste ta hänsyn till. Det finns också hur lång tid det tar att reagera på situationen och bromsa. Detta kallas tankeavståndet

Vanligtvis kör du i en hastighet av 25 mph, det tar dig bara cirka tre sekunder att trycka på bromsen. Men om du kör i tät trafik eller under dåliga väderförhållanden kan tankeavståndet öka drastiskt och lägga till mer tid innan din bil faktiskt stannar.

Så, din sanna stoppsträcka är din tankesträcka plus din faktiska bromssträcka.

>>>>> Bildkredit – YDA

Faktorer som påverkar bromssträckan

Några av de vanligaste faktorerna som påverkar bromssträckan inkluderar:

Körhastighet

Ju snabbare du kör, desto mer kraft behövs för att stoppa din bil. Följaktligen ökar stoppsträckan med hastigheten och blir mycket längre än om du körde i ett långsammare tempo.

Körning i nedförsbacke kan också påverka bromsningen eftersom tyngdkraften spelar sin roll i att göra det svårare för bromsarna att fungera korrekt under tryck.

Väderförhållanden

 Väderförhållandena på vägen har en betydande inverkan på din bromssträcka. Till exempel kommer körning på våta vägar eller inbromsning under ett skyfall att påverka.

Om du kör nedför i regnet och bromsarna inte fungerar som de ska, kan din bil hamna över kanten på en klippa eller in i mötande trafik.

Bilens skick


Det befintliga skicket på dina bromsar och däck kan ha en betydande inverkan på din bromssträcka. När du kör, mäts stoppsträckan för din bil från det att du först trycker på för att bryta och sedan släpper den.

Ett vanligt bromstest ger dig en god uppfattning om hur bra dina bromsar fungerar. Det bästa är att alltid köra försiktigt eftersom att köra på ett osäkert sätt kan påverka inte bara dig själv utan också de omkring dig.

Faktorer som påverkar tankeavstånd

Några av de vanligaste faktorerna som påverkar tankeavståndet inkluderar:

Trötthet

Det finns ett direkt samband mellan att köra trött och den ökade bromssträckan. Ju tröttare du är, desto långsammare arbetar ditt sinne, och desto längre är tankeavståndet innan du faktiskt bryter. Vi har sagt det förut och vi säger det igen, kör inte trött.

Distraktioner

Distraktioner påverkar din uppmärksamhet på vägen. När du kör och är distraherad kan ditt tankeavstånd vara upp till fyra gånger så långt.

Åtgärder som att prata med andra passagerare, använda en mobiltelefon, köra bil medan du konsumerar alkohol, köra drogpåverkad och till och med hög musik kan alla spela en roll för att öka ditt tankeavstånd.

Hur man minskar din stoppsträcka

Det bästa sättet att minska din stoppsträcka är att köra som om det fanns en sten under gaspedalen. Håll låg hastighet och håll ögonen på vägen,

Det betyder att du ska köra hela tiden med fullständig uppmärksamhet på vad som händer runt omkring dig och hålla båda händerna på ratten i tio-och-två-läge.

Undvik också att bromsa när du kör fort. Detta kan göra att bilen åker i sladd.

Bromsa istället alltid mjukt och långsamt tills du har stannat helt.

Om det är oundvikligt att köra fort i snö eller regn av någon anledning, håll din hastighet låg eftersom körning i höga hastigheter ökar stoppsträckan dramatiskt på grund av påverkan av fart på vatten och slaskpartiklar.

Lär dig att köra i YDA idag!

YDA och Trafikskola Stockholm ger communityt live körning och trafikklasser undervisade av erfarna instruktörer.

Comments

Popular posts from this blog

Någon körde på min parkerade bil — vad ska jag göra nu?

5 tips för att välja rätt körskola i Stockholm

Så väljer du rätt trafikskola i Stockholm